Έμμεση πίεση στους δικαστές για να αλλάξει το κατηγορητήριο σε βάρος των συλληφθέντων από την επιχείρηση της αστυνομίας το Σάββατο στο Κουκάκι, οι οποίοι αφέθηκαν αφού τους ασκήθηκε δίωξη για πλημμελήματα, άσκησε χθες βράδυ μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Μάλιστα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε υπόδειξη στις εισαγγελικές αρχές να αξιοποιήσουν το τηλεοπτικό υλικό. «Είναι υποχρέωση και του εισαγγελέα και τους δικαστηρίου να αξιοποιήσει όποιο υλικό προσκομιστεί προκειμένου να διαμορφώσει δικανική πεποίθηση την ώρα που θα γίνει το δικαστήριο» ανέφερε.
Επίσης, έκανε λόγο για «σιωπή και μάλιστα επιτηδευμένη για να μην δυσαρεστηθούν ορισμένοι οι οποίοι είναι πολύ κοντά τους και δε θέλουν σε καμία περίπτωση κάποιοι επώνυμοι να καταδικαστούν κάποιοι άλλοι οι οποίοι διαπράττουν όλα αυτά. Εννοώ δηλαδή υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι διαπράττουν αδικήματα και για αυτούς κατά κάποιο τρόπο υπάρχει μία ασυλία και δεν υπάρχει καταδίκη» είπε χαρακτηριστικά.
Οι τσιμεντόλιθοι και οι «επώνυμοι» καταληψίες
«Περιμένω από την αντιπολίτευση και θα περιμένει ο κάθε πολίτης, να γίνει μία καταγγελία για τους τσιμεντόλιθους και για όλα αυτά που γίνανε προχθές και υπάρχει σιωπή» είπε για να προσθέσει ότι οι καταληψίες έχουν… «ονοματεπώνυμο και μπορούν με διάφορους τρόπους να επηρεάζουν τα κόμματα, την κοινή γνώμη, τα μέσα».
Σε αυτό το σημείο ο υπουργός εκτίμησε ότι θα μπορούσε να έχει σκοτωθεί αστυνομικός. «Υπάρχει το δικαίωμα στον τσιμεντόλιθο. Υπάρχει το δικαίωμα στον τσιμεντόλιθο. Έχει διαμορφωθεί η πεποίθηση ότι υπάρχει το δικαίωμα στον τσιμεντόλιθο. Υπάρχει στη Ματρόζου όπου από κάτω είναι εργαζόμενοι, παιδιά φτωχών και μεσαίων οικογενειών με 800 έως 1.000 ευρώ, ανώνυμοι ενώ πάνω στο μπαλκόνι μπορεί να είναι και κάποιος επώνυμος ή παιδί κάποιου επωνύμου. Υπάρχει το δικαίωμα στο στυλιάρι στην ΑΣΟΕΕ για να χτυπάμε πάλι τον αστυνομικό και υπάρχει το δικαίωμα της μολότοφ στα Εξάρχεια».
»Και απέναντι είναι ο αστυνομικός. Αυτό λοιπόν δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο αστυνομικός δεν είναι…. δεν είναι το απέναντι… ο απέναντι στόχος ο οποίος πρέπει να σκοτωθεί ή να δολοφονηθεί ή να τραυματιστεί για να φανεί ότι κάνω μία ηρωική πράξη. Είναι αρρωστημένα πια πράγματα αυτά και μία εποχή που τελείωσε».
Για την υπέρμετρη ή… όχι βία στην υπόθεση Ινδαρέ
Για τις προηγούμενες επιχειρήσεις στο Κουκάκι και την υπόθεση Ινδαρέ, όταν ο υπουργός ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του περί εμμονής στη στήριξη της ανομίας από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν απάντησε επί της ουσίας αλλά παρέπεμψε στη δίκη των συλληφθέντων. «Δεν ξέρω πού αναφέρεστε. Λοιπόν θα το δείξει η ιατροδικαστική έκθεση. Τρίτο ζήτημα, αφορά την ουσία της υπόθεσης. Υπάρχει δικαστήριο τον Μάιο και εκεί θα αποδειχθούν όλα» είπε.
Σε ερώτηση για το εάν τελικά ασκήθηκε υπέρμετρη αστυνομική βία ενώ τα μέλη της οικογένειας του σκηνοθέτη είχαν ακινητοποιηθεί, ο υπουργός αγνόησε για ακόμα μία φορά τα ντοκουμέντα και είπε πως «σε αυτό το ερώτημα λοιπόν θα απαντήσει ο Εισαγγελέας, ο κ. Μαστραντωνάκης ο οποίος διεξάγει προκαταρκτική έρευνα για το αν ασκήθηκε, αν ασκήθηκε υπέρμετρη βία ή όχι».
Βλέπει «παλιά τρομοκρατία από νέους ανθρώπους»
Σε άλλο σημείο ο κ. Χρυσοχοΐδης ισχυρίστηκε ότι «υπάρχουν κίνδυνοι, υπάρχουν απειλές, υπάρχουν αμετανόητοι άνθρωποι οι οποίοι πιστεύουν ότι η προσφορά τους στη χώρα είναι να πραγματοποιούν εκρήξεις βομβών ή δολοφονικές ενέργειες και η δική μας η προσπάθεια είναι να συλληφθούν και να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη όπως προβλέπεται στο Σύνταγμα και τους νόμους αυτής της χώρας».
Μάλιστα, υποστήριξε ότι πρόκειται για «παλιά τρομοκρατία από νέους ανθρώπους, από μία νέα γενιά. Και αυτό επαναλαμβάνω είναι ζήτημα μιας ιδιότυπης αντίληψης που καλλιεργήθηκε για πολλά χρόνια στην Ελλάδα η οποία αντίληψη σταμάτησε να υπάρχει με τη 17 Νοέμβρη, όταν εξαρθρώθηκε η 17 Νοέμβρη. Αλλά ξαναγεννήθηκαν και πάλι οργανώσεις. Κάποιες από αυτές όπως θυμάστε συνελήφθησαν αλλά υπάρχουν. Άρα λοιπόν δεν είναι νέα τρομοκρατία».
Στη συνέχεια ο υπουργός ανακοίνωσε ότι από δω και πέρα θα υπάρχουν κάμερες σε όλες τις επιχειρήσεις της αστυνομίας και θα τις έχουν οι ίδιοι αστυνομικοί, που όπως είπε θα καταγράφουν τις δράσεις των αστυνομικών και των διαδηλωτών, ενώ με τις προϋποθέσεις του νόμου θα γίνεται η διαχείριση των προσωπικών δεδομένων.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο υπουργός, θα επανέλθουν τα διακριτικά κάθε αστυνομικού, ενώ ο Συνήγορος του Πολίτη θα έχει την δυνατότητα να εξετάζει αυτεπαγγέλτως και να παραπέμπει όποιον αστυνομικό έχει αποδειχθεί ότι ασκεί βία.
Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και «υποσχέσεις» για τα Εξάρχεια
Ο κ. Χρυσοχοϊδης κατηγόρησε ξανά, μεταξύ άλλων την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν είχε σχέδιο και στόχους για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι καταλήψεις κτιρίων ήταν αποτέλεσμα της ατιμωρησίας. Επίσης, ανέφερε ότι ανέλαβε για τρίτη φορά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και βρήκε μια αποδιοργάνωση έως διάλυση των Υπηρεσιών.
Όσον αφορά τα Εξάρχεια, ο υπουργός επισήμανε, ότι οι αλλοδαποί που δεν βρίσκονται νόμιμα στη χώρα και πουλάνε ναρκωτικά ή κυκλοφορούν με όπλα δεν θα μείνουν στην Ελλάδα, ενώ οι Έλληνες που κάνουν παράνομες πράξεις θα πάνε εκεί που θα αποφασίσουν τα δικαστήρια”, ενώ πρόσθεσε ότι η γειτονιά θα αποδοθεί στους κατοίκους της.
Διαμήνυσε δε ότι στο επόμενο δίμηνο δεν θα υπάρχει ούτε δείγμα από αυτούς τους κακοποιούς στα Εξάρχεια, ενώ ισχυρίστηκε ότι τα «χοντρά ναρκωτικά» έχουν φύγει από τα Εξάρχεια και οι περισσότεροι αλλοδαποί που συλλαμβάνονται είναι παράνομοι.
Παράλληλα, επισήμανε, πως την επομένη από την 17η Ιανουαρίου που θα ορκιστούν οι νέοι αστυνομικοί, μέσα από ένα οργανωμένο πλάνο στο λεκανοπέδιο, θα υπάρχει πλήρης παρουσία αστυνομικών για να υπάρξει ένα αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες και να καταπολεμηθεί η εγκληματικότητα.
«Θα υπάρχει πλήρης παρουσία αστυνομικής… αστυνομικών οργάνων και αστυνομικών ανδρών και γυναικών, έτσι ώστε πρώτα πρώτα να εμπνεύσουμε ένα αίσθημα ασφάλειας και δεύτερον να καταπολεμήσουμε την εγκληματικότητα η οποία κυρίως η μικροεγκληματικότητα είναι εκτεταμένη. Γιατί πιστεύω θα μας δοθεί η δυνατότητα στη συνέχεια να εξηγήσουμε γιατί υπάρχει όλο αυτό το πρόβλημα τα τελευταία χρόνια στη χώρα και πώς θα μπορούσαμε αυτό το πρόβλημα να το αντιμετωπίσουμε» είπε.
Εφημερίδα των Συντακτών
Πως καταντάει ο κακομοίρης ο άνθρωπος, ΑΝ υποθέσουμε ότι ήταν κάτι παλιότερα, είχε την παραμικρή (πολιτική τουλάχιστον) αξία.
Για μια καρέκλα, ένα απωθημένο, μια στοίβα από κόμπλεξ. Τελικά του έχει κοστίσει πολύ περισσότερο από ότι φάνηκε η “τζάμπα δόξα”, …τότε….. Όταν ΟΛΑ γίνονται κατά τύχη, αυτή πρέπει να …διαρκεί ε?